Testudstyr

Testudstyr til måling af akvariets vandkvalitet

Et akvarie i balance med god vandkvalitet og stabile vandværdier er grobund for et akvarie i topform, hvor fiskene viser flotte farver, er sunde, ynglevillige og trives.
Derimod er dårlig vandkvalitet roden til alt ondt og kan medfører dårlig trivsel og sygdom hos dine akvariefisk. Derfor er det vigtigt at have styr på vandkvaliteten i akvariet og vide hvad man kan gøre for at undgå problemerne.

Nitrit og nitrat er nok to af de største syndere og kan give meget store problemer i nyopstartet og allerede etablerede akvarier. Derfor er det vigtigt at teste vandkvaliteten, hvis du opdager at dine akvariefisk mistrives.

Hos Maswanord har vi et bredt udvalg af prisvenligt testudstyr, så du nemt og hurtig kan måle akvariets vandværdier.
Vis som Gitter Liste

14 varer

2 3 4 5
Faldende orden
Vis som Gitter Liste

14 varer

2 3 4 5
Faldende orden

Nitrit og nitrat i akvariet

Er du nystartet akvarist eller har sat et nyt akvarie op til fisk, så er det meget vigtigt, at du kender til nitrit og nitrat, da især nitrit er meget farligt for dine fisk.
Når du har fyldt dit akvarie op med vand, så kan du godt komme dine nye fisk i akvariet dagen efter uden problemer, hvis du tager højde for især nitrit.
Ofte rådes folk til at lade akvariet køre uden fisk i 14 dage til en måned og herefter sætte de nye fisk i akvariet. Men hvorfor egentligt det? Står dit akvarie i 14 dage eller en måned og du ikke har tilføjet et vandplejemiddel, som fremmer filterbakterierne, så er dit filter ikke ordentligt oppe at køre og du kan hurtigt få problemer med nitrit.

Nitrit NO2 i akvariet

Nitrit NO2 kommer i dit akvarie, når dit filter ikke har opbygget nok filterbakterier og er meget farlig for dine akvariefisk, så får du nitrit NO2 i dit nyopstartet akvarie, så skal du handle hurtigt for at undgå at fiskene går til.
Det er derfor vigtigt, at du holder øje med nitrit NO2 niveauet i den første tid efter, at fiskene er kommet i akvariet.

Har du ikke et nitrit NO2 testsæt, så er et tydeligt tegn på nitrit forgiftning i akvariet, at fiskene står helt oppe i overfladen og nærmest hiver efter ilt, mister apetitten og bliver meget passive i deres adfærd.

Har du for meget nitrit NO2 i akvariet, så er der kun en ting at gøre og det er at skifte vand. Skift gerne så meget vand i akvariet som overhovedet muligt og tilføj eventuelt et vandplejemiddel, som kan reducere nitritten i vandet.
Er nitrit niveauet i akvariet højt, så nytter det ikke at skifte kun 20% af vandet, da den tilbageværende dosis stadig kan være dødelig for fiskene. Skift så meget vand som muligt og brug et nitrit NO2 testsæt de efterfølgende dage for at kontrollere niveauet. Er nitritniveauet stadig højt, så skal du fortsætte med at skifte vand indtil niveauet er acceptabelt.
Husk ikke at fodre fiskene hvis dit nitrit NO2 niveau er for højt, da det kun får niveauet til at stige.

Nitrat NO3 i akvariet

Nitrat NO3 er ikke så dødeligt for fiskene som nitrit NO2 og kommer ved at der er for mange affaldsstoffer i akvariet og dit filter ikke kan nå at nedbryde dem hurtigt nok.
Et tegn på for meget nitrat i akvariet er, at dine akvariefisk bliver meget inaktive og kan stille sig lige over bundlaget eller helt sætte sig på bunden af akvariet, samt de mister lysten til at spise.
Endvidere kan de give svamp og hvide pletter. På cichlider kan der nærmest komme et hvidligt lag på fiskene.
Heldigvis er nitrat NO3 nemt at få bugt med og du skal lave nogle store vandskifte og sikre dig, at dit filter er stort nok til at kunne klare belastningen fra fiskene i akvariet.